Wednesday, February 11, 2015

Kadang kadang aku rasa apa yang tak kena dengan aku?

Suka orang. Tapi orang tak suka.

Masuk kali ni, ini kali kedua Allah uji hati aku.

Sakit. Sakit rasa dia.

Errmm, pelik. Bila suka someone, tapi...
Unrequited love. Kan sakit rasa dia tu.

Tapi aku tak salah kan sesiapa.
Sebab rasa dalam hati tu Allah yang hadirkan.
Mungkin tak ada rasa yang Allah hadirkan dalam hati dia untuk aku.

Tapi kenapa aku ja yang asyik kena macam tu?
Pernah sekali, aku mengadu dekat Kak ****, dia cakap maybe jodoh awak berat.

Hmm, idak tau la.
Macam aku sedia maklum,
Jodoh, ajal, rezeki, semua dari Allah.
Rahsia Allah.

Tak pernah sekali aku miss untuk di kurniakan jodoh yang baik.
Bila jumpa orang yang aku rasa bagi aku cukup baik, mesti takkan work out perasaan dia untuk aku.

Macam aku cakap tadi. 2 times. God tests my heart.
And frankly speaking, Im not that strong to bear this feeling.
Hurt worst.

Tapi tak pa. Semua jadi mesti ada hikmah.
The least I can do is praying. Keep praying. Praying and praying.

Amin. Semoga apa yang datang di masa akan datang adalah apa yang aku impikan.
Aku kena sentiasa redha dengan setiap ketentuan Allah.

Insyallah, semua yang datang adalah yang terbaik.
Mungkin bukan sekarang hikmah tu aku dapat nampak.
So, bersabarlah.

*nukilan hati bila home alone 

Sunday, January 4, 2015

Kau Bukan Tercipta Untuk Ku

Assalamualaikum :)


Senah kembali lagi. Cewah. Hikhik hikssss.

Semalam Senah keluar dengan Puan Omak. Pergi ambil barang dekat rumah kawan Puan Omak.
Senah tak expect Puan Omak nak menyinggah sampai masuk ke dalam rumah.
Jadi dengan berbekalkan selipar yang dua tiga hari lagi nak terputus talinya, Senah ajak Puan Omak begini

 "Mak, jom la. Kata nak keluaq. Satni lambat".

Kompiden habis Senah dengan T-shirt lusuh. Seluar penuh cat ( sebenarnya seluar tu kena cat masa senah buat gotong  royong dekat tempat kerja Senah. Senah sedar semua tu. Tapi apakan daya, seluar tu sangat sedap bila di pakai. Peduli hape kotor ke, cat ke, tahi ke, janji selesa.) dan jugak berbekalkan Tudung Express bak kata orang zaman dolu dolu, kereta ihsan dari Puan Omak meluncur laju ke rumah Si polan tersebut.

Pusing punya pusing, 2 kali baru jumpa rumah. (biasa.. Bandar Laguna Merbok tu macam stress sikit nak cari rumah. )
Bila sampai je depan rumah tu, tetiba Puan Omak cakap gini

"Haaa dok tunggu apa lagi. Matikan la engine. Jom la"

" Jom nak p mana???"

"Turun. Nak ambik barang"

"Aaaa. Mak, Ummi pakai selipar ja ni. Tak habaq tadi sampai nak kena turun mengadap orang."

"Sapa suruh pakai selipar?"

Aaa sudah. Senah jugak dipersalahkan.
Nak tak nak turun la Senah dengan berbekalkan selipar yang........   Malu nak cakap. Tak yah cakap la ekh.

Lagi best Si Polan tu cakap cenggini " Eh mai la masuk dulu. Minum2 dulu. Kalut nak p mana"

Ehh Pokcik ni. Lempang jugak haa. Awak tak nampak ke Senah pakai baju apa ni.
Muka Senah memang menebal. Masuk jugak. Senah redha ja kalau Pokcik ni ada anak teruna yang gantang macam Zul Ariping. Memang redha habis.

Tapi nasib Senah baik. Yang ada cuma si kecil cantik manis aje. So Senah belasah secawan Teh, Kerepek Pisang sikit. Then rasa ehh macam lama je mak ni berborak, Senah pun bagi la isyarat mata dekat Puan Omak.

Maka beransur lah kami anak beranak. Dalam kereta Senah cakap la cenggini dekat Puan Omak,

"Mak lain kali kalau nak singgah menyinggah, bagi tau la awal. Umi pakai proper sikit. Ini..aduh. Macam anak terbiar"

"Alah, Tak pa aih. Bukan nak p mana. Tu la sapa suruh pakai selipar. Kasut dok ada pakai la elok2. Cuba la pakai sopan sikit. Macam perempuan sikit... Bla bla bla bla bla"
(Panjang sangat. Senah tak ingat apa lagi Puan Omak leterkan. Masuk telinga kanan keluar telinga kiri)

*******************

3 4 hari lepas, Senah ikut Hakak dekat opis Senah keluar. Bagi flyers.
Lepas settle kerja semua, hakak tu ajak Senah tengok tengok kasut.
Senah ikutkan aje.

Sampai kedai kasut tu, dia dah terkocoh kocoh pilih kasut. Senah pusing2 jugak kot2 berkenan di hati.
Tapi belum ada yang mampu mengisi ruang hati ini...
Tetiba hakak tu tunjuk kasut pesyen ni dekat Senah.


Lebih kurang macam ni. Warna dia ja lain.
Muka Senah dah berubah. Panjang ja muncung Senah nyebut NOOOOOOOOOO

Hakak tu hampa. Dia letak kembali kasut tu yang pada penglihatan Senah agak high taste hakak ni. Cantik. Fancy. Tapi maaf. Kau bukan tercipta untuk ku. Mungkin jodoh kau dengan orang lain.

Dah habis tawaf kedai tu, kami beransur ke kedai yang lain.
Senah tak dapat agak lagi. Hakak ni cari kasut untuk Senah ke untuk diri sendiri.
Senah ngikut aje. Sebab dia belanja Senah lunch hari tu. Kihkih (Gelak tutup mulut)

Masuk kedai yang ke-2.
Pusing round round kedai ( eleh bukan besau mana pun kedainya. )
Dia mencuba untuk kali kedua. Tapi kali ni agak pendek sedikit tumit kasut tu.


Lagi sekali dia kecewa.

"Sorry kak, Not interested."

"Kamu minat yang macam mana. Ambik la satu. Akak nak belanja ni."

Terbeliak mata Senah bila dia cakap nak belanja. Dah sengih sengih dah. Tapi......

"Tapi, kamu kena ambik yang ada tumit sikit. Jangan yang flat."

DAMN!!

"Tak pa la kak. Tak berkenan"


Kali ketiga dia mencuba.

Hampa.

Kesian. Tapi. hahahahahha Maap lah. Bukan sekarang.
Heels bukan tercipta untuk Senah sekarang ni.
I would prefer something like this


OR this... :)




Rare. Selesa. Cool. Boleh berlari dengan pantas bila dikejar hanjing. Boleh berjalan dengan lebih pantas andai tetiba terjumpa Zul aripin. Dan jugak sesuai untuk Senah.


Tapi hakak tu tak berputus asa untuk merubah Senah menjadi lebih wanita.

 Di belikan Senah ini dekat Watson.


Senah pun ambik. Sebab nak tak nak memang kena calit jugak benda alah ni bila masuk kerja..
Selalu sangat kena tegur takde makeup takde bedak. Mana lipstick.
So, Senah ambik. Wei barang free kan.
Kau tak nak pakai pun, simpan.
Nanti esok2 dah berubah, pakai la.

Heels, bukan dicipta untuk Senah buat masa sekarang.
Dan Senah rasa kerja Senah ni macam stress dengan pakaian nya. Makeup nya.
Tapi nak buat cemana. Nama pun kerja.

Maaf Cik Heels.
3 kedai aku masuk. 3 3 aku reject kau. Bagi Senah sedikit masa untuk berubah.
Bukan sekarang.

"Kau bukan tercipta untuk ku."


The End.

Wednesday, December 31, 2014

Doploh Ampat Blas (Recap)

Assalamualaikum

Haiiii :)

Okay, tengah rajin. Tengah stress. Tengah terkenang.
Sooo................Senah nak bercerita.

Yeay!! Dah nak masuk 2015. Senah suka!
Senah berdoa agar Tahun 2015 Senah  menjadi tahun yang bermakna, tahun yang dirahmati, tahun yang diberkati. Amin

So, kisah 2014... hmm apa kata kita start dengan January. :P

January.

Takda yang menarik sangat. Hujung bulan Senah start practical di salah sebuah hotel dekat tempat tinggal Senah. As a human resource assistant.
Banyak Senah belajar dekat situ. Walaupun bukan perkara perkara pure HR, cuma general HR punya things, tapi worthy. At least Senah gained something rather than ZERO. kennsss :)

Ini la kerja Senah. HAHA. Tak la. Ini Senah konon buat surprise birthday untuk Boss Senah :) 


February - June

Hambar sedikit. Sebab nya Senah banyak mengabdikan diri dengan Thesis. Yo lah awok, final year final sem kan. So banyak fikir pasal thesis saja.
Stress dia tak payah cakap lah. Sikit lagi nak gila. (Ok tipu sangat)
Tapi serious, memang susah. Dan Senah rasa bangga dengan diri sendiri sebab Senah berjaya harungi.
(eleh, macam teruk sangat bunyi Senah buat)

July

Yeayy!!! Senah dah berjaya settlekan Thesis dan Viva Senah awal bulan. Hmm merana meruntun jugak la nak settle kan full thesis tu. Nak dapat tarikh viva pun kemain susah.
Tapi syukur Senah berjaya jugak! Tepuk la tangan sikit. (tap on my shoulder)
Dan lepas 2 hari, Senah dah start kerja. Alhamdulillah. Rezeki Allah, Senah dapat kerja dekat tempat practical dolu dolu.. Rezeki dekat situ. So far...:)

September

Masih lagi rezeki di situ. Hehehe....
Hujung bulan ni Senah kena internal transfer. Dari HR department ke Sales department.
Nanti dulu. Jangan la macam "haa sales? kau HR kot". "susah wei buat sales!". "sales wei! masyuk habis. elaun!"
Senah tak buat sales. Senang takde elaun buat sales. Senah tak masyuk sangat.
Senah more to documentation. Office oriented bak kata Tom Cruise :)
So separuh hidup Senah, hari hari bahagia Senah hanya di dalam office.
Bosan? Tak jugak. Busy jugak. Tambah2 kalau banyak function.
Macam boleh bawak bantal, tilam, selimut maybe Ridsect sekali letak dalam office.
Even kadang2 weekend pun kena datang office. Hmmm rezeki dekat sini so far. So Senah okay aje :)
(muka ikhlas sangat)
Ouh btw, lupa, dalam bulan ni jugak kalau tak silap Senah result final sem keluar. Jadiii.....


Yeay!! Ini hasil nya. Alhamdulillah. Senah boleh grad! yeahoooo!!
Rasa semua benda Senah yang punya hari keluar result tu.
So di kesempatan ini Senah ingin sekali lagi mengucapkan Trillion TERIMA KASIH kepada semua pihak yang terlibat dari Senah kecik tapak tangan, tadika, sekolah rendah/menengah, diploma dan akhir sekali degree. Senah wrap semua sekali. Muah Ciked! Saranghae!! >3


Oktober

Senah dapat interview SPA. Tapi biasa lah. Mana mau nye nak lepas. Memang tak la.
So Senah redha lagi :) (muka ikhlas lagi)
Bulan ni jugak Senah kenal dengan........................
Okay takpelah. Tak jadi cerita. Biarkan.

November

So, masih di tempat kerja yang sama. Senah dapat interview lagi. SPA lagi.
Kali ni buat physical test dulu sebelum interview.
Tapi macam HIKHOK sikit sebab Senah tak lepas test mata. Hmmm meraung jugak la. Habis gugur air mata jantan Senah. Redha lagi ;)
Mungkin bukan rezeki Senah lagi.

December

Start dari November Senah mengenali hmmmm, Senah dah start main dengan hati. So basically Senah tengah frustrated.
Jadi Senah kononnya nak tenangkan diri. Kononnya la. Nak lupakan semua masalah.
Jadi Senah merancang2 lah nak bercuti kate koo. Konon nak ke Vietnam lah, Krabi la.
Macam kaya sangat. Tak mungkin lah.
Jadi, setakat KL je yang Senah mampu. Maka Senah ambik cuti 5 hari. (annual leave tak banyak)
Memula ke Bangi, kemudia ke Cheras. So biar gambar di bawah berbicara. (ouh ayat 'gambar berbicara' sangat cliche bunyi nya.)

Ini dekat Bukit Nanas. Masuk secara haram.

Harap maaf. Senah tak tahu nama tempat ni sampai ke sudah. 

Bak kata Along, Kami gegadis power.

Tahu tak. Senah sampai sini dengan berjalan kaki dari Dang Wangi > Bukit Nanas > Masjid India > Patah Balik ikut jalan Bukit Nanas tadi lepas tu tak tau stop by dekat mana beli Dominos. Then jalan lagi tup tup Senah nampak KLCC :) Penat dia nauzubillah. TAPI best! hehe

Tergadai duit Senah haritu. Sebab kasut ni rare, cool dan dan dan Senah tengah tak ada kasut time tu. Kihkih

Malam ni Senah keluar dengan Cousin-cousin Senah. 

Heee Ini Dekat Red Card Bangi

Haa ini dekat Red Card. Thanks Pikah belanja Senah. Oreo Milk Shake dia SEDAP SANGAT. Dah suruh Pikah ikat tepi if dia nak datang Sungai Petani nanti :) Jangan lupa yea awok.

Eh awok lagi. 

Tolong percaya Senah yang masak ni. Tapi cousin Senah pun tolong jugak. Kihkihkih

Senah sampai Bangi petang tu, di malam hari mereka bawak Senah keluar makan2,.. Thanks Net,Bella belanja Senah lagi :) psst: bapak Senah tak tahu ni Senah keluar memalam.  

Ehh kamu kamu lagi

Time ni tengah mengah berjalan. 

Thanks Along,Bella bawak Senah jenjalan :)


Best! Sangat!
Tarikh Senah gigih bercuti ni sepatutnya tarikh convo. Orang lain semua pergi Convo. Tapi Senah pergi berchichilabobo. Hiks!

Tahniah rakan-rakan yang convo haritu.

Senah esok cuti. New Year kannn.
Jadi malam ni Senah nak tido awal lah.
HAHA

Terima Kasih.

"Hidup cuma sekali. Jangan sia-siakan dengan kekecewaan, kesakitan, kehancuran, Live your life. Because it is damn precious to be wasted."











Friday, December 26, 2014

Permulaan

Kehidupan.

Andai aku di beri pilihan untuk mencorakkan kehidupan aku, akan aku hiasi kehidupan ini dengan kegembiraan tanpa segelumit kekecewaan.

Tetapi, sudah itu lumrah kehidupan. Ada pasang surutnya.
Ada kecewanya. Ada gembiranya. Ada manisnya. Ada pahitnya.

Sentiasa berdoa agar Allah sentiasa lindungi hati ini dari kekecewaan. Sentiasa berdoa agar selalu redha dengan setiap perancangan Allah.
Kerana setiap perancangan Allah itu sempurna tanpa cacat cela nya.

Kita jarang nampak hikmah dalam setiap perancangan Dia. Kerana kita tidak redha.
Tetapi kita akan sedar hikmah itu ada pabila yang terjadi itu mendatangkan kebaikan kepada kita.

"Dont be a victim of life. Instead, be a hero in your own world"




When suddenly reality knocks me